Fanfare

 Van ambiance naar ambitie ...

Oorspronkelijk was de muziekvereniging een rooms-katholieke fanfare. Tot het begin van de zestiger jaren was de muziekvereniging een gezelschap waar vooral gezelligheid erg belangrijk was. De directie werd veelal door plaatselijke amateurs gevoerd. In 1954 werd het predikaat rooms-katholiek van de vereniging (met instemming van de pastoor) opgeheven. Hoewel de gezelligheid nog steeds hoog in het vaandel staat, liggen de muzikale ambities en prestaties van het orkest inmiddels op een landelijk hoog niveau en wordt er op alle vlakken met professionals gewerkt.

Het fanfareorkest staat onder leiding van Danny Oosterman.


 Hoogtepunten op het Wereld Muziek Concours, Zaandam en in Spanje

Na een reeks succesvolle concoursen in werd in 1988 het landskampioenschap in de superieure afdeling van de FKM (Federatie van Katholieke Muziekbonden). Een jaar later werd de oranje kampioenswimpel behaald tijdens de FKM-kampioenschappen te Kerkrade. In 1991 dwong het orkest promotie af naar de concertafdeling. Tijdens bondsconcours in 1996 werd het orkest Nederlands vice-kampioen in de concertafdeling van de FKM tijdens het councours in de Maaspoort in Venlo. Het orkest behaalde het predicaat "zeer goed".

Andere hoogtepunten voor het orkest zijn de deelnames aan het Wereld Muziek Concours in 2001 en 2005 te Kerkrade. Tijdens beide edities werd in een sterk deelnemersveld wederom het predikaat ''Zeer goed'' in de concertafdeling behaald. Het orkest verraste publiek en jury met originele composities als 'Les Quatre Moulins a Roue'' en "GUSH". Tijdens beide edities behaalde het orkest een knappe derde plaats. In 2011 werd wederom deelgenomen aan een bondsconcours, dit keer het concours van de KNFM te Zaandam. Het orkest liet zich van de beste kant horen met onder andere "The Lost Labyrinth" en "Four Earth Songs". De jury schreef in haar rapporten onder andere: 'topuitvoering' (...) 'muziek op het hoogste niveau' (...) 'vele complimenten'. De uiteindelijke waardering bedroeg 95 punten (predicaat: zeer goed) waardoor het orkest landelijk gedeeld eerste is geworden in de concertafdeling in 2011. Met de behaalde gouden Wimpel mag het orkest zich met trots Nederlands Kampioen noemen.

In 2004 heeft het fanfare-orkest een concertreis gemaakt naar Valencia (Spanje). Het fanfareorkest heeft hier drie prachtige openluchtconcerten verzorgd. Het eerste optreden vond plaats tijdens het prestigieuze 'Certamen International de Bandas Musica' in de Arena van Valencia. Ook werden prachtige concerten verzorgd in het openluchttheater in de bergen van Bunol en het pittoreske plaatsje Sax.


Bijzondere projecten en composities

Het orkest streeft ernaar om muziek te maken van de hoogste kwaliteit. Daarnaast streeft DSS er ook naar om een bijdrage te leveren aan vernieuwing van het repertoire voor fanfare-orkesten. Op dit punt wordt regelmatig samenwerkt met hedendaagse componisten als Merlijn Twaalfhoven en Rob Goorhuis. Verder werkt het orkest regelmatig samen met de conservatoria van Utrecht en Amsterdam als begeleidingsorkest bij het afstuderen van dirigenten. Het orkest heeft regelmatig samengewerkt met solisten van naam en faam, zoals Steven Mead, Hubert Claessens, Arno Bornkamp, Pierre Volders, Fenna Ograjensek en Jurgen van Rijen. In 2008 heeft het orkest in een uitverkocht theater Castellum in Alphen aan den Rijn samenwerkt met Gé Rijnders en een nummer met hem opgenomen voor zijn CD. In 2010 en 2011 heeft het fanfareorkest meegewerkt aan de inmiddels bekende serie “Blazen in de Beurs” (Beurs van Berlage, Amsterdam).