Mars- en showband

De mars- en showband is in eerste aanleg ontstaan in het begin van de jaren '80. Tot die tijd had DSS een drumband die het fanfareorkest begeleidde bij de straatoptredens. In de jaren '80 is besloten om 2 aparte orkesten in te richten met ieder hun eigen specialisme; Het fanfareorkest richtte zich vanaf die tijd alleen nog maar op zittende concerten, en de drumband werd omgevormd tot drumfanfare, waarbij de signaalinstrumenten werden vervangen door gewone ventiel-instrumenten.

De drumfanfare legt zich vanaf die tijd toe op alle muzikale activiteiten die in de buitenlucht plaatsvinden. Eerst waren dat alleen de traditionele optochten zoals Koninginnedag, Sinterklaas, serenades etc, maar geleidelijk verbreedde de muzikale interesse zich en richtte men zich ook op taptoeshows. Vandaag de dag noemt het orkest zich mars- en showband omdat het naast de traditionele activiteiten meer en meer de richting van entertainment op straat op zoekt.

Het orkest kenmerkt zich door een veelzijdigheid aan disciplines, en dus heeft het ook een veelzijdigheid aan optredens en repertoire. Een dweilorkest, het verwelkomen van de Sint, een jubileum, wandelvierdaagse of het openen van een winkel, de mars- en showband doet het. Een stevige mars, een meezinger van Jan Smit, een pop-klassieker of filmmuziek? De mars- en showband speelt het.