Van ambiance naar ambitie

Oorspronkelijk was de muziekvereniging een rooms-katholieke fanfare. Tot het begin van de zestiger jaren van de vorige eeuw was de muziekvereniging een gezelschap waar vooral gezelligheid erg belangrijk was. De directie werd veelal door plaatselijke amateurs gevoerd. In 1954 werd het predicaat rooms-katholiek van de vereniging, met instemming van de pastoor, opgeheven. Hoewel de gezelligheid nog steeds hoog in het vaandel staat, liggen de muzikale ambities en prestaties van het orkest inmiddels op een landelijk hoog niveau en wordt er op alle vlakken met professionals gewerkt.

Hoogtepunten op het Wereld Muziek Concours, Zaandam en in Spanje

Na een reeks succesvolle concoursen werd in 1988 het landskampioenschap in de superieure afdeling van de Federatie van Katholieke Muziekbonden (FKM) behaald. Een jaar later werd de oranje kampioenswimpel behaald tijdens de FKM kampioenschappen te Kerkrade.

 

In 1991 dwong het orkest promotie af naar de zogenaamde concertafdeling. Dat is de hoogste afdeling waarin amateurorkesten tegen elkaar uit kunnen komen in Nederland. Tijdens bondsconcours in 1996 werd het orkest Nederlands vice-kampioen in de concertafdeling van de FKM tijdens het concours in de Maaspoort in Venlo. Het orkest behaalde het predicaat "zeer goed". Andere hoogtepunten van het orkest waren de deelnames aan het Wereld Muziek Concours in 2001 en 2005 te Kerkrade. Tijdens beide edities werd in een sterk deelnemersveld wederom het predicaat ''zeer goed'' in de concertafdeling behaald. 

 

Ook internationaal heeft DSS van zich doen spreken met onder meer een meerdaagse concerttournee in Valencia en omgeving en in 2015 nog met een concertreis naar het Oostenrijkse Innsbruck.